Waarom verdient Nieuwegein een lokale publieke omroep?

Waarom verdient Nieuwegein een lokale publieke omroep?

In tien procent van de Nederlandse gemeente is op dit moment geen lokale omroep actief. Nieuwegein is één van die gemeenten. De initiatiefgroep Omroep Lekstroom wil daar graag verandering in brengen. Maar waarom eigenlijk? Wat kan een publieke lokale omroep toevoegen aan Nieuwegein? We gingen erover in gesprek met de Nieuwegeinse wethouder John van Engelen.

 

“Nieuwegein staat nog altijd bekend als een slaapstad. Wat valt daar nou te beleven? Dat terwijl we een prachtig theater hebben en mooi Nieuwegeins erfgoed. Daar zou ik heel graag meer aandacht voor willen. Om dat te doen via een lokale omroep, dat zou ik fantastisch vinden” aldus John van Engelen. In 2020 werd er onderzoek gedaan naar de toegevoegde waarde van publieke lokale omroepen. Een belangrijke conclusie sluit hierbij aan. Lokale omroepen hebben dezelfde belevingswereld als de inwoners van een stad of dorp en kunnen, nog meer dan landelijke en regionale omroepen, echt luisteren naar wat er speelt en hen helpen hun eigen leefomgeving te begrijpen. Ze creëren hiermee gemeenschapsgevoel en dat zorgt voor betrokken burgers.

 

Die betrokkenheid is ook voor wethouder John van Engelen erg belangrijk: “Als je iets wil met informatie delen of het ophalen van input van inwoners over ontwikkelingen in de stad, dan is een publieke lokale omroep een van de belangrijkste zaken die je als stad moet hebben. En dat heeft Nieuwegein nu nog niet.” Als publieke lokale omroep ben je niet afhankelijk van reclame-inkomsten, waardoor je zonder commercieel belang het nieuws in de stad kunt duiden. Hierdoor kan er ook tijd worden besteed aan onderwerpen die misschien niet zo voor de hand liggen en tijd worden uitgetrokken om ingewikkelde onderwerpen begrijpelijk te maken. Zoals bijvoorbeeld de impact van politieke besluiten op jouw leefomgeving.

 

De komende tijd onderzoekt de initiatiefgroep Omroep Lekstroom hoe we publieke lokale journalistiek kunnen terugbrengen in Nieuwegein, met een echt Nieuwegeins geluid. Hoe die omroep er precies uit komt te zien, daar kun jij als Nieuwegeiner over meedenken. Wethouder John van Engelen kijkt in ieder geval al uit naar het resultaat: “Voor mij is het al een succes dat het nu echt iets aan het worden is. Ik heb er vertrouwen in dat het gaat gebeuren.”

 

Wil je meedenken over publieke lokale journalistiek in Nieuwegein? Neem dan contact met ons op via info@omroeplekstroom.nl