Inwoners aan het woord in podcast

Inwoners aan het woord in podcast

In de laatste aflevering van de podcast ‘Op weg naar Omroep Lekstroom’ gaan inwoners Marcel van Gooswilligen, Hillechien Boel en Daan de Groot met elkaar in gesprek. Samen onderzoeken ze waar Nieuwegein, Houten en IJsselstein van elkaar verschillen en waar er overeenkomsten zijn.

Daan en Hillechien zien een sterke band tussen Nieuwegein en IJsselstein: “Ik denk ook wel dat er een dynamiek is tussen Nieuwegein en IJsselstein. Ik denk dat veel Nieuwegeiners voor de terrasjes naar IJsselstein komen en dat veel IJsselsteiners CityPlaza in Nieuwegein ook echt wel nodig hebben om aan hun producten te komen. Er is wel een soort wisselwerking.” aldus Daan.

Hillechien is het daar mee eens, en merkt op dat Nieuwegein en IJsselstein elkaar aanvullen, maar ook wel degelijk verschillen van elkaar: “In IJsselstein trekt iedereen naar het centrum en in Nieuwegein juist heel erg naar de wijken. Door die versnippering is het in Nieuwegein soms best lastig om achter alle informatie te komen.”

Marcel herkent een deel van Hillechiens verhaal ook in de diversiteit van Houten: “Houten heeft zich eigenlijk in twee fases ontwikkelt, eerst Houten Noord met wat grotere huizen en ook iets meer sociale huur. Daarna is Houten zuid gekomen met veel meer yuppen of twee verdieners. Het buitengebied, dat zijn echt de ondernemende kleine gemeenschappen. Die lijken eigenlijk best wel qua betrokkenheid op de wijken van Nieuwegein.”

Marcel kijkt vol bewondering naar Nieuwegein. “Het is wel mijn persoonlijke mening maar ik waardeer echt dat Nieuwegein wat meer een afspiegeling is van de maatschappij zoals we de zijn in Nederland. In Houten zijn we toch een beetje de aangeharkte straatjes. Ik kan me voorstellen dat het soms ook wat ellende met zich meebrengt, maar daarmee ben je wel echt die inclusieve gemeente.” Toch merkt Marcel op dat niet iedere Houtenaar er zo over denkt: “De gemiddelde Houtenaar praat niet met heel veel liefde over Nieuwegein helaas.”

De volledige podcast is te beluisteren via de website en via Spotify.