Wethouders te gast in Podcast

Wethouders te gast in Podcast

In de tweede aflevering van de podcast “Op weg naar Omroep Lekstroom’ laten drie wethouders, uit Houten, IJsselstein en Nieuwegein, hun licht schijnen op de lokale identiteit van het Lekstroomgebied. Samen wordt besproken wat de gemeentes in het Lekstroomgebied bindt en waar zij juist verschillen.

Aan tafel zitten Mark Foekema (IJsselstein), John van Engelen (Nieuwegein) en Rosa Molenaar (Houten). Alle drie hebben zij een brede portefeuille met daarin ook de lokale omroep. Rosa Molenaar is als wethouder van Houten, waar Omroep Houten actief is, al bekend het onderwerp: “In Houten wordt de omroep gerund door vrijwilligers en dat is best bijzonder. Ik ben zowel uitgenodigd bij radio als bij tv en dat zijn super goede kritische interviews. Dat is precies wat een omroep moet doen.” Rosa Molenaar is voorstander van samenwerking, maar hoopt dat het Houtense geluid niet gaat verdwijnen: “Ik ben het er mee eens dat als je het groter gaat organiseren, je meer kunt investeren in mensen en in apparatuur. Maar aan de andere kant, het is voor Houtenaren wel echt belangrijk om het Houtense nieuws te kunnen blijven volgen.”

Toch komen er ook een aantal thema’s voorbij die niet alleen lokaal, maar ook voor meer gemeentes in de streek interessant kunnen zijn: “Een aantal opgaven zijn zo groot, dat je dat wel samen moet doen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld ‘Wat gaat er gebeuren met het Sint-Antonius ziekenhuis?’. Dat staat in Nieuwegein, maar heeft impact op de hele regio. Daarmee zie je wel de verbondenheid die wij samen eigenlijk hebben.” aldus Mark Foekema.

John van Engelen is, naast een lokaal geluid, ook groot voorstander van meer verbondenheid in de regio. Als Mark Foekema vertelt over de IJsselsteinse cultuurmaand reageert hij enthousiast: “Dan denk ik bij mezelf van, wauw wat leuk! Maar in Nieuwegein weet ik dat dus niet en ik zou het misschien wel hartstikke leuk vinden.  Dan zijn toch wel thema’s waarmee je iets kunt bieden aan de inwoners van de Lekstroomgemeentes. Daar zie ik toch wel belangrijke thema’s die we met elkaar delen.”

De Nieuwegeinse wethouder weet de podcast tot slot kort en bondig samen te vatten in een advies “Heb oog voor je lokale zaken, maar heb ook oog voor de gemeenschappelijkheid die een regionale omroep met zich meebrengt.” Mark Foekema vult hem aan: “En blijf ook vooral luisteren naar de luisteraars.”

De hele aflevering van Op weg naar Omroep Lekstroom met Rosa Molenaar, John van Engelen en Mark Foekema is te beluisteren op Spotify.