Eerste aflevering van de podcast ‘Op weg naar Omroep Lekstroom’ nu te beluisteren.

Eerste aflevering van de podcast ‘Op weg naar Omroep Lekstroom’ nu te beluisteren.

De eerste aflevering van de podcastserie Op weg naar Omroep Lekstroom is nu te beluisteren op Spotify. In drie afleveringen gaan we met inwoners, programmamakers en lokale politici in gesprek over de vraag ‘wat is het lokale geluid van het Lekstroomgebied?’. Samen onderzoeken we waar Houten, Nieuwegein, Lopik en IJsselstein van elkaar verschillen en welke thema’s de gemeenten in het Lekstroomgebied juist bindt, zodat de programmering van Omroep Lekstroom straks goed aansluit bij de doelgroep.

 

Aflevering 1

 

In de eerste aflevering zijn drie programmamakers te gast. Gerard Hurkmans is betrokken bij het Houtense politieke radioprogramma ‘Daar hou ik u aan’ en is oud-hoofdredacteur van Omroep Houten. René Hansen is in het verleden betrokken geweest bij Nieuwegein radio en was jarenlang een bekend sportgezicht bij RTV 9 en Jeroen Sprenkeler is oud-IJsselsteiner en was voorheen programmamaker bij Radio 9 en later RTV 9.  

 

Tijdens het gesprek komen al snel een aantal verschillen boven: “De cultuurverschillen daar, moet je echt rekening mee houden. Nieuwegein is een forensengemeente. De term ‘Ich bin ein Nieuwegeiner’, dat is niet een term die men hier zou bezigen. Maar ik kan me wel voorstellen dat echte Houtenaren of echte IJsselsteiners dat wel hebben.” aldus René  Hansen. “Maar ik ben wel trots op Nieuwegein. Wat ik vaak vertel is dat veel mensen Nieuwegein helemaal verkeerd zien. Veel mensen weten niet dat Nieuwegein eigenlijk een hele groene gemeente is. Park Oudegein is groter dan het Vondelpark”  Gerard Hurkmans ziet ook verschillen: “Samenwerking is eigenlijk alleen maar zinvol in zaken die niet over de inhoud gaan. Logistiek, stagiaires of een studio bijvoorbeeld. Op de inhoud niet. Lekstroom is geen streek en er is niemand in Houten die zit te wachten op een onderwerp over Nieuwegein.”

 

Jeroen Sprenkeler laat toch ook een ander geluid horen. Hij was jarenlang actief bij RTV 9, waar ook meerdere gemeentes bediend werden: “Wat wij probeerden was een aantal programma’s te maken met een soort magazinefunctie, waarin je meerdere onderwerpen aan bod kon laten komen. Dan ben je eigenlijk ook gemeente overschrijdend. Je zoekt naar de gemene deler.”  Toch liep Jeroen destijds ook al tegen een uitdaging aan: “We zonden toen de raadsvergadering uit voor de gemeente Lopik. Dit wilde we alleen op de frequentie voor Lopik doen om zo de andere gemeentes hier niet mee lastig te vallen, maar daar werd een stokje voor gestoken door het Commissariaat v/d media.”

 

Alle drie de heren aan tafel zijn het over een ding roerend eens: hoe lokaler het nieuws, hoe beter. René Hansen: ‘’Je kunt je onderscheiden door het nieuws te brengen over je buren. Neem een voorbeeld aan de wijkkranten, die worden enorm goed gelezen omdat daar dingen instaan die direct voor jou van toepassing zijn.” Jeroen Sprenkeler denkt dat daar ook een verbeterpunt lag voor RTV 9: “We zaten destijds erg graag in de studio, maar eigenlijk moet je als omroep veel meer de straat op. In de wijken gebeurt het.”

 

Volgende aflevering

 

Naast deze aflevering met programmamakers, geven ook lokale politici en inwoners hun advies in de podcast. Deze afleveringen zijn binnenkort te beluisteren.