Doet het aantal luisteraars en kijkers van een publieke lokale omroep er eigenlijk wel toe?

Doet het aantal luisteraars en kijkers van een publieke lokale omroep er eigenlijk wel toe?

Tijdens het opzetten van een publieke lokale omroep moeten er heel wat keuzes gemaakt worden. ‘Welke programma’s maken we?’, ‘Hoe ziet de organisatie er straks uit?’ en ‘Waar komt de redactie of studio te staan?’. Stuk voor stuk lastige vragen, waar we graag jouw mening over willen horen. Om je een beetje op weg te helpen met die lastige vragen, schotelt, ‘stemmingmaker’ Arthur Vierboom je elke week een casus voor. Deze week is dat ‘bereik’. Doet het aantal luisteraars en kijkers voor jouw omroep er eigenlijk wel toe? Wat vind jij?

 

Doet het aantal luisteraars en kijkers van een publieke lokale omroep er eigenlijk wel toe?

 

Toen RTV9, de vorige omroep in Nieuwegein, IJsselstein en Lopik, werd opgeheven zou dat onder meer geweest zijn omdat de politiek vond dat de omroep te weinig publiek in de stad bereikte. Dat is een vreemd argument. Hoeveel publiek is te weinig of genoeg? En doet het aantal luisteraars en kijkers van een lokale publieke omroep er eigenlijk wel toe?

 

Bij een publieke lokale omroep ontstaat regelmatig discussie over het bereik van de omroep. Ik ben heel blij dat er een radioprogramma als Argus is, maar ik luister er weinig naar. Mij vind je dus niet terug in de luistercijfers, maar ik heb wel de petitie getekend toen Argus onder vuur lag bij de zendercoördinatoren. Hetzelfde zou ik kunnen zeggen over de mooie reisdocumentaires van de VPRO. Fantastisch dat ze er zijn!

 

Ik ben ook geen abonnee van ‘Follow The Money’ maar ben wel blij met het nieuws dat daar vandaan komt en mij via andere kanalen alsnog bereikt. Het idee dat onderwerpen goed onderzocht worden, geeft mij een rustig en goed gevoel. Bovendien laat wetenschappelijk onderzoek overtuigend zien dat journalistiek goed werkt tegen verkwisting en corruptie. Een goeie reputatie raak je als bestuurder maar 1 keer kwijt.

 

Ik heb wel een abonnement op De Correspondent en de spaarzame keren dat ik wat van ze lees ben ik blij verrast. Origineel en degelijk. Blij dat ze bestaan maar laat hun bestaan er alsjeblieft niet van afhangen van of ik de artikelen lees of niet. Echte vrijheid is keuze hebben. En dat betekent ook de keuze hebben dat je niet naar een radioprogramma luistert en het tegelijkertijd wel belangrijk vindt  dat het programma er is.

 

Meten is weten, maar welke conclusie je nu eigenlijk trekken als veel mensen naar een programma hebben gekeken of geluisterd? Mensen kunnen immers pas nadat ze gekeken of geluisterd hebben beoordelen of ze aan een goed of een slecht programma hun tijd hebben besteed. En waarom vonden ze het goed? Omdat de conclusie hen aanstond?

 

Ik denk dat het enige relevante cijfer van een publieke lokale omroep is hoeveel verhalen je hebt kunnen maken. Verhalen die zonder jouw betrokkenheid niet boven tafel en bij het publiek waren gekomen. Dat is het enige waar een publieke lokale omroep zich druk over moet maken. Wat vind jij? Laat hieronder je reactie achter.