Bas Heijkamp
Tijdens het opzetten van een publieke lokale omroep moeten er heel wat keuzes gemaakt worden. ‘Welke programma’s maken we?’, ‘Hoe ziet de organisatie er straks uit?’ en ‘Waar komt de studio te staan?’. Stuk voor stuk lastige vragen, waar we graag jouw mening over willen horen. Om je een beetje op weg te helpen met die lastige vragen, schotelt ‘stemmingmaker’ Arthur Vierboom je elke week een casus voor. Deze week is dat de studio: waar zou een studio moeten komen te staan en waar zou deze aan moeten voldoen. Denk je mee?
Waar moet een studio voor de nieuwe publieke multi-lokale omroep Lekstroom komen?
Als je met meerdere gemeenten samenwerkt binnen de multi-lokale omroep kan een conclusie zijn – bijvoorbeeld uit kostenoverwegingen – dat niet iedere gemeente straks een eigen studio heeft. Vraag is dan wel waar een nieuwe locatie voor een studio aan zou moeten voldoen. Waar let je dan op?
Volgens het concept van de multi-lokale omroep heeft elke gemeente in het Lekstroomgebied straks zijn eigen ‘editie’ en een eigen ‘Programmabeleids Bepalend Orgaan (PBO)’. Hierdoor blijft de eigenheid van elke gemeente bewaard en houdt elke gemeente zijn eigen geluid. Als je programma’s maakt vanuit een centrale locatie, kan het gevoel ontstaan dat dat afdoet aan die eigenheid. Die gevoelens moeten we serieus nemen en een creatieve oplossing vinden om hiermee om te gaan.
Iedere gemeente zijn eigen werkplek?
Dat zou een oplossing kunnen zijn. Dat zou een eenvoudige werklocatie binnen de gemeente kunnen zijn (denk aan een buurthuis of buurtplein bijvoorbeeld) waar makers elkaar regelmatig ontmoeten voor het overleggen en maken van programma’s. Natuurlijk kun je bij verschillende edities ook kiezen voor verschillende studiolocaties, maar praktisch zitten daar haken en ogen aan. Het betekent namelijk ook meerdere sleutels, meerdere locatiebeheerders (die dag en nacht bereikbaar moeten zijn), extra apparatuur of apparatuur die vaak verplaatst moet worden. Zo op het eerste gezicht kostbaar en niet efficiënt.
Een andere optie is dat de samenwerkende gemeenten met elkaar een plek uitzoeken van waaruit alle programma’s kunnen worden uitgezonden. Idealiter zou dat een plek moeten zijn die makkelijk bereikbaar is en waar gasten uit de deelnemende gemeenten graag naartoe komen. Met de fiets, met de auto of met het openbaar vervoer. Maar waar vind je zo’n plek?
Het zou een locatie moeten zijn waarbij je geen geluidsoverlast hebt, je wilt immers geen geluiden van treinen of auto’s in een live uitzending terughoren. Het moet bovendien een locatie zijn waar je eenvoudig – ook buiten kantooruren – 24 uur per dag naar binnen kunt gaan. Na een uitzending op locatie (een verkiezingsuitzending bijvoorbeeld), wil je de spullen ‘s avonds laat weer terug kunnen brengen naar de studio. Voor technische teams is het bovendien makkelijk om onderhoud aan apparatuur te doen op uitzendarme tijdstippen zoals ’s ochtends vroeg of bijvoorbeeld tijdens vakanties. Omdat er dure apparatuur in de studio staat is het hebben van goede beveiliging een belangrijke voorwaarde.
Ook zoek je als publieke lokale omroep bij voorkeur een neutrale locatie. Je wilt onafhankelijk nieuws kunnen brengen over iedereen in de stad. Wanneer je een pand deelt met de gemeente of een bedrijf, kan dit conflicterend werken bijvoorbeeld. Andere locaties? Is een bibliotheek de juiste plek? Een brandweerkazerne? Een winkelpand in het centrum van de stad, waar mensen altijd binnen kunnen lopen? Een ziekenhuis misschien. Of een welzijnsorganisatie.
Wat vind jij nou een typische centrale, neutrale locatie in het Lekstroomgebied, dat aan bovenstaande eisen zou kunnen voldoen? En welke overwegingen zijn nog meer belangrijk bij het kiezen van een locatie? Denk mee en laat het ons weten.