Ook werkgroep programmering van start

Ook werkgroep programmering van start

Om de initiatiefnemers van de multi-lokale publieke Omroep Lekstroom te adviseren bij het schrijven van haar businessplan – dat voor het eind van het jaar zal worden opgeleverd – zijn een aantal werkgroepen aan de slag gegaan. De werkgroep programmering is er daar 1 van en die is op zaterdag 2 september voor het eerst bij elkaar gekomen in een zaaltje van Theater De Kom om te praten over hoe die programmering eruit zou kunnen zien. Er waren 8 makers uit Nieuwegein, IJsselstein en Houten. Lopik is er nu nog niet bij, maar we verwachten wel dat die later aan zal sluiten. Het werd een levendig gesprek, waarbij mensen mochten beginnen met vertellen hoe zij de programmering van Omroep Lekstroom voor zich zien.

Jasper de Bruijn (Houten/ Nieuwegein) wil een programmering waar je dingen leest of hoort waar mensen de volgende ochtend bij het koffiezetapparaat over doorpraten. En tegen elkaar zeggen heb je dat gezien of gehoord?’. René Hansen (Nieuwegein) heeft bij de gemeente een aanvraag lopen voor een politiek café in Nieuwegein en wil dat programma graag gaan maken in samenwerking met Omroep Lekstroom. Dennis Ketelaar (Vreeswijk) geeft aan dat een goede website het hart moet vormen van de nieuwe omroep. Dat moet de plaats worden waar al het nieuws uit het lekstroomgebied het eerste te zien en te beluisteren is. Ook heeft hij een idee om alle verenigingen in het uitzendgebied zijn eigen toegang te geven tot de website en daarop ook zelf kan publiceren. Voordeel: De redactie weet meteen wat er overal speelt en kan aangeleverde teksten meteen gebruiken. Hij noemt daarbij PEN als inspirerend voorbeeld. Bas Heijkamp wil – net als bij landelijke omroepen die allemaal verschillend zijn, maar uitzenden op NPO1 – dat deelnemende gemeenten allemaal zelf gaan uitzenden via Omroep Lekstroom. Iedereen heeft een eigen geluid en dat geluid is hoorbaar, via de kanalen van Omroep Lekstroom. Roos den Uijl uit Nieuwegein uit IJsselstein woont al 36 jaar in IJsselstein en verwacht geen grote cultuurschok als IJsselstein en Nieuwegein gaan samenwerken. Zij wil graag een interviewprogramma maken met markante mensen uit het lekstroomgebied.

Ook wordt er al even nagedacht over ideeën rond programma’s voor de nieuwe omroep. Melissa Oppelaar vertelt over Rondom Houten, een programma dat zij voor Omroep Houten heeft opgezet. Een programma dat zich richt op sport, cultuur, politiek en duurzaamheid. In het programma zitten ook straatinterviews en is een overzicht te zien/horen van het het nieuws van de afgelopen week in het gebied. Rene Hansen wil ook graag aandacht besteden aan klein nieuws, dingen die het grote nieuws niet gehaald hebben. Bas geeft een inspirerend voorbeeld van een jongen die in zijn gemeente bij de brievenbus was gaan zitten en mensen die een brief kwamen posten vroeg waarom ze niet gewoon een mailtje sturen. In de volgende bijeenkomst van de Werkgroep Programmering praten we door over de volgende vragen: Hoe vaak hoort het publiek in een week/ op een dag van ons? Hoe ziet de fictieve programmering van aanbod op een zaterdag er uit? Hoe kunnen we dit jaar al beginnen met het maken van programma’s, zodat de omroep langzaam vorm krijgt en ervaring op kan doen met een nieuwe realiteit?

Als je na lezing van deze blog denkt, hier wil ik ook wel over meedenken laat dan van je horen.